Nya ordningsregler på BLR

Vi har uppdaterat och ändrat våra ordningsregler. Vi vill att vi alla ska tänka på att biblioteket är en arbetsplats för många och tillsammans skapar vi en god arbetsmiljö.

Viktiga saker att tänka på:

 • Anpassa ljudnivån. Vi ber dig att tala i normal samtalston, sätta mobilen på ljudlös och att helst undvika att tala i mobilen när du befinner dig i området runt informationspunkterna.
 • I den tysta läsesalen skall det vara tyst vilket innebär att det kan uppfattas som störande om du använder bärbar dator eller lyssnar på musik i hörlurar.
 • Du får ta med dig dryck med lock, godis och frukt när du studerar i biblioteket. Släng ditt skräp i papperskorgarna och lämna arbetsplatsen i det skick du vill finna den.
 • Var rädd om bibliotekets lokaler, utrustning och material. Det finns exempelvis en tanke bakom möbleringen så flyttar du på något, var vänlig ställ tillbaka det.
 • Datorer får användas i enlighet med SUNET:s etiska regler. (www.sunet.se) För att kunna använda datorer i biblioteket behöver du ett användarID. AnvändarID får du av Högskolan. Studenter från andra lärosäten kan få tillfällig tillgång till dator efter kontakt med bibliotekspersonalen.

Om vi alla tillsammans tar hänsyn till varandra så kommer vi alla få en arbetsmiljö som känns bra.

Annonser

3 thoughts on “Nya ordningsregler på BLR

 1. Hur har ni tänkt här? Det tillhör väl det normala att alla eftersträvar en så låg samtalston eller inte talar alls på ett bibliotek, det är väl ingen fritidsgård som det numera tycks vara? Folk som sitter högljutt och samtalar om alla möjliga saker. Jag får inte heller sitta i det tysta rummet då jag inte får använda min bärbara dator där. Om alla talar som det är nu, så leder det bara till en högre och högre ljudnivå. Vad säger arbetsmiljöverket om det? Jag kan knappt koncentrera mig, måste jag köpa hörselskydd och ta med för att kunna arbeta ostört?

  Vill gärna ha en förklaring kring ni tänkte när ni skapade dessa regler. Själv anser jag att ni har degraderats från ett bibliotek till en fritidsgård för vuxna….

 2. Hej Daniel,

  Tack för dina åsikter (och ursäkta sent svar på ditt inlägg).

  Ja, vi hoppas att det ska ”tillhöra det normala”:-) att alla tar hänsyn till varandra i biblioteket (och på alla gemensamma platser på högskolan)- med allt vad det innebär – hålla ljudnivån nere, inte ta med mat in osv. Men vi vill med våra ordningsregler påminna lite extra om just dessa saker.

  Tanken med biblioteket är att det ska vara en mötesplats och arbetsplats för studenter såväl som personal och andra besökare. Vi försöker trycka på att det är ALLAS arbetsplats och att vi TILLSAMMANS skapar en god arbetsmiljö att vistas i.

  Att studera på högskola i dag innebär ofta arbetsformer med gemensamt lärande, grupparbete, gemensamma reflektioner etc. vilket gör att ett högskolebibliotek inte kan var helt och hållet tyst…tänker vi. Dessutom är inte just vårt bibliotek ursprungligen byggt för en boksamling, vilket många äldre bibliotek är, utan en mer som en yta för arbete och samvaro.

  Vi förstår dina åsikter om att det kan vara svårt att hitta en plats där det är helt tyst – och där man kan ha sin dator tex. Tidigare hade vi en tyst datorsal, som tyvärr försvann pga. lokalbrist, men detta är något vi tittar närmare på just nu. Vi vet att behovet av en sådan plats finns och vi hoppas att vi kan hitta en bra lösning inom en inte alltför avlägsen framtid.

  Bästa hälsningar och en Glad Påsk hälsar vi på BLR
  /Christel

 3. Ping: Återblick i bloggen | Biblioteksbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s