Kursböcker – hur funkar det?

Både ni som är nya och gamla användare hos oss kanske vill veta lite mer om hur det här med kursböcker fungerar i biblioteket. Inför varje termin får vi kurslistor från de allra flesta institutionerna på högskolan och vi köper in tre exemplar av varje bok. Två utlån och ett kursref. Det sistnämnda är ett referensexemplar som inte får lämna biblioteket utan endast läsas här. Alla kursref står på plan 1 och är sorterade i bokstavsordning med en gul klisterlapp på ryggen.

Där kan man ta den bok man vill ha och läsa en stund i biblioteket, kanske kopiera ett kapitel eller två och sedan ställa den på en vagn där nere så nästa person kan få tillgång till boken. Utlånen får man ha i två veckor, står ingen på kö går det bra att låna om boken, annars måste den lämnas tillbaka. Allt för att så många som möjligt ska hinna läsa den under kursens gång. En kursbok kan också finnas som e-bok och kan läsas både här på högskolan och hemifrån, det är ditt vanliga användarid som du använder vid inloggning.

All kurslitteratur finns med i bibliotekskatalogen och har två placeringar, det kan se ut så här till exempel:

Det översta exemplaret är ett kursref som återfinns på plan 1 och det understa är utlåningsexemplaret som återfinns på sin ämneshylla (om det inte är utlånat förstås). Kursrefet kanske inte alltid står på sin plats nere på plan 1 eftersom någon annan sitter och läser det just då. Kom tillbaka senare och titta efter det igen!

Men varför kan vi inte ha klassuppsättningar av allting? Det har vi inte möjlighet till av flera olika anledningar. Dels har vi inte plats för det, biblioteket måste rymma en hel del övrig litteratur och andra saker än kursböcker. Dels har vi inte råd med det, biblioteket har en mediabudget som måste följas varje år och det är inom dess ramar vi får hålla oss till. Vi måste även se till att vårt bokbestånd är fyllt av bra böcker som kan användas vid uppsatsskrivning och annat skolarbete. 

Om man vill köpa sin kurslitteratur så har Studentbokhandeln på Allégatan mycket av högskolans kurslitteratur och har bra priser. Nätbokhandlar som Adlibris och Bokus har ofta ett stort sortiment av kurslitteratur. På högskolans anslagstavlor finns det ofta annonser om försäljning av begagnad kurslitteratur och på sajterna kurslitteratur.se och bokbörsen kan man söka efter begagnade böcker.

Annonser

2 thoughts on “Kursböcker – hur funkar det?

  1. Ping: Kursböcker | Biblioteksbloggen

  2. Ping: Återblick i bloggen | Biblioteksbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s